smart-home

5 elemente pentru integrarea tehnologiei smart home în locuință

Tehnologia smart home propune o serie de produse care transformă spațiul de locuit și vin cu o serie de beneficii pentru locatari. Cu cât studiezi mai mult opțiunile disponibile pe piață, cu atât e mai greu să te decizi de unde să începi integrarea. Este recomandată o integrare treptată, începând cu elemente de bază, după care să se progreseze către o conectare în profunzime a elementelor spațiului locativ.

Poți începe procesul de transformare a locuinței într-una inteligentă de la cele 5 elemente pe care le vom descrie mai jos.

1. Asistentul vocal

Modul cel mai accesibil prin care proprietarii încep să adopte tehnologia smart home este asistentul vocal. Cele mai populare alternative sunt dispozitivele Amazon Echo și Google Home Assistant. Aceste dispozitive vin într-o serie de variante, de la cele de bază, până la cele avansate, dotate cu display-uri pe care utilizatorii pot rula materiale media și pot afla o serie de alte informații, doar solicitându-le prin comandă vocală. Mai mult, prin aceste dispozitive pot fi controlate și alte aparate din casă dacă sunt compatibile.

2. Termostatul inteligent

Acest dispozitiv este din ce în ce mai răspândit printre utilizatorii din România, în condițiile în care o mare parte dintre locuințe au asigurată încălzirea printr-o centrală proprie. Termostatul inteligent permite o serie de setări ale temperaturii interioare, astfel încât locatarul să beneficieze de un maxim de confort în condițiile unei utilizări eficiente a energiei.

3. Interfonul video

Este deja integrat la o serie de blocuri noi, dar și la case individuale. Este un element care a devenit din ce în ce mai accesibil în ultima perioadă și se dovedește util deoarece utilizatorul poate vedea și de la distanță cine este la ușă. Dotarea locuinței cu un astfel de dispozitiv este un plus din perspectiva siguranței.

4. Iluminatul inteligent

A devenit deja foarte popular deoarece permite o iluminare personalizată și economică a locuinței. De asemenea, se dovedește utilă atunci când este nevoie de reglarea intensității sau atunci când proprietarii sunt plecați de acasă și pot aprinde luminile de la distanță pentru a simula faptul că locuința nu este goală.

5. Prizele inteligente

Sunt un element care facilitează utilizarea inteligentă a energiei. Astfel, utilizatorul are posibilitatea să facă o serie de automatizări prin care să controleze funcționarea dispozitivelor mai puțin inteligente din locuință.