Cauți o chirie în Brașov? Află ce buget ar trebui să pregătești!

Piața chiriilor în Brașov dă dovadă de un dinamism asemănător cu elanul dezvoltatorilor în construcția de noi complexuri rezidențiale. Datorită acestui caracter dinamic, chiriile din Brașov au depășit media națională înregistrată în cele mai mari orașe din România. Conform Imobiliare.ro, la nivel național, chiriile pornesc de la 150 de euro/lună pentru o garsonieră, în timp ce pentru un apartament cu două camere, chiriașul ar trebui să aibă un buget de cel puțin 220 de euro, în timp ce pentru un apartament cu trei camere chiriile pornesc de la 286 de euro pe lună.

În funcție de oraș, diferă și tipurile de apartamente accesibile. Astfel, în Timișoara, garsonierele de închiriat sunt cele mai ieftine din țară, preșul situându-se la 150 de euro lunar, în timp ce garsonierele de închiriat din Brașov pornesc de la 170 de euro pe lună. În același timp, Constanța stă foarte bine la apartamentele cu două și trei camere a căror chirii lunare arată cam așa: 220 euro/lună pentru un apartament cu două camere și 285 euro/lună pentru o locuință cu trei camere. În ceea ce privește acest tip de proprietăți de închiriat, oferta din Brașov propune chirii pornind de la 250 euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 300 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere. Pentru locuințele mai mari de sub Tâmpa, respectiv de patru și mai multe camere, chiriile pleacă de la 400 de euro/lună.

Statutul de chiriaș oferă avantaje incontestabile din punctul de vedere al flexibilității. Chiriașul se poate muta imediat, odată ce nevoile sale locative sau bugetul se modifică. În același timp, există și o nesiguranță a locuinței. Proprietarul poate decide oricând să dea o altă destinație apartamentului închiriat, ceea ce va forța o mutare.

Chiria este, de obicei, o alternativă pe termen scurt și mediu. Pe termen lung, achiziția unui apartament sau a unei case este soluția viabilă.