Ce au însemnat șase ani de criză imobiliară?

Piața imobiliară din ultimii ani a oferit condiții dificile pentru încheierea de tranzacții. Deși oferta era mai mult decât generoasă, cererea aproape dispăruse. Băncile au oprit finanțările, iar dezvoltatorii și proprietarii s-au trezit cu locuințe „pe stoc”, locuințe pe care nu le puteau vinde. Dacă în 2008 ar fi existat programul Prima Casă, plafonul maxim de 60.000 de euro ar fi ajuns doar pentru achiziționarea unei garsoniere, acum după șase ani, cu banii respectivi cei interesați de o locuință pot să-și asigure un confort locativ net superior.

Conform unui studiu Imobiliare.ro, acum aproximativ 6 ani, prețul mediu al unei garsoniere în Brașov era de 44.600 de euro, în timp ce un apartament cu 3 camere ajungea la un preț mediu de 83.500 de euro. Chiar dacă oferta de apartamente noi din Brașov de la acea vreme propunea prețuri de vânzare mult peste valoarea reală a locuințelor, cumpărătorii nu aveau o problemă în a contracta un credit imobiliar scump pentru a investi într-o locuință. Acum probabil regretă că s-au pripit și nu s-au uitat mai cu atenție la nivelul artificial al prețurilor. Ignoranța poate fi justificată prin entuziasmul general provocat de sentimentul unei creșteri economice.

Situația s-a schimbat radical, prețurile locuințelor scăzând masiv până la un normal mai accesibil clasei medii. Oferta este bogată în apartamente aflate în blocuri vechi, apartamente a căror prețuri par mult mai atrăgătoare. De exemplu, o garsonieră în zona Noua poate fi cumpărată chiar și cu 15.500 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere, cu o suprafață de 70mp, amenajat, în zona Griviței are un preț de 58.000 de euro. Aceste prețuri pot suferi variații în funcție de puterea de negociere a cumpărătorului și rigiditatea vânzătorului în ceea ce privește prețul.

Oferta imobiliară este foarte variată, iar o cercetare atentă a pieței este absolut necesară înaintea achiziției unei locuințe. Prin multitudinea de oferte mai sunt ascunse și acele „chilipiruri” cu un raport calitate preț net superior celor mai optimiste previziuni ale cumpărătorului.