Ce se întâmplă cu piața imobiliară în anul 2023 în Brașov?

Evenimentele din ultima perioadă au avut și încă au un efect asupra economiei tării, implicit și în ceea ce privește piața imobiliară.

Anul 2022 a fost un an în care oamenii au fost mai precauți și mai reticenți la tot ceea ce implica achiziții imobiliare. Creșterea prețurilor pentru locuințe în Brașov din ultima parte a anului 2022, se datorează în principal dezvoltării segementului rezidențial, care în anii precedenți  nu a fost atât de prezent. Dar ce ne rezervă anul 2023 în privința pieței imobiliare din Brașov? 

Anul 2023 poate fi unul foarte bun în domeniul imobiliar din Brașov în contextul revânzării imobilelor achiziționate în 2019/2020, profitul având șanse să ajungă chiar și la 30%. 

Conform unor analize făcute, majoritatea cumpărătorilor și agențiilor imobiliare se așteaptă ca prețurile să scadă sau cel puțin să stagneze în 2023. Specialiaștii Decent Real Estate înclină să creadă că piața se va segementa, iar prețurile vor începe ușor ușor să stageneze la nivel general. Proprietarii de imobile, care nu apelează la ajutorul agențiilor imobiliare, vor fi nevoiți să se conformeze noilor condiții de piață.

Chiar dacă se va observa o scădere a prețurilor imobiliarelor în Brașov, aceasta nu va fi una drastică, cel puțin nu pentru imobiliarele aflate în construcție. Acest lucru nu va fi posibil atâta timp cât prețurile materialelor de construcție și a manoperei nu vor scădea și ele. 

Preconizări în ceea ce privește achiziția de imobile în Brașov

În prima jumătate a anului ne așteptăm la o reticență din partea cumpărătorilor, pusă pe seama costurilor energiei electrice, costurilor de finanțare și inflația.

În a doua jumătate a anului, datorită stabilizării prețurilor imobiliarelor și a inflației, vom vedea o creștere a numărului de tranzacții. Chiar dacă această scădere este îmbucurătoare pentru anul 2023, nu suntem atât de siguri de rezultatul ei în 2024/2025. 

În ceea ce privește chiriile în Brașov, agenții imobiliari se așteaptă la o creștere cu peste 10% față de anul precedent. Compania Decent Real Estate din Brașov consideră că anul 2023 va fi unul de tranziție, mai exact de reglare și acomodare la nevoile actuale ale cumpărătorilor de imobile.