spatii-birouri

Companiile încep să-și schimbe perspectiva asupra birourilor open-space

Spațiile comune de lucru, de tip open-space au început să afecteze productivitatea angajaților. De aceea, unele companii au început să regândească spațiile de lucru astfel încât să ofere condiții optime de lucru. De cele mai multe ori, este reclamată rumoarea din birourile open-space și întreruperile frecvente, ceea ce duce la pierderea concentrării și a coerenței în acțiuni.

Chiar dacă biroul open-space încurajează colaborarea, iar companiile își doresc întotdeauna o mai bună comunicare în interiorul echipelor și a departamentelor, așa că optimizează open-space-ul clasic. De aceea începe să se acorde o atenție din ce în ce mai mare variantelor de reducere a zgomotului. O serie de companii încep să implementeze concepte de design destinate acestui scop.

De asemenea, se face apel la mobilier modern, construit cu tehnologii noi care contribuie la reducerea nivelului de zgomot și, implicit a elementelor care ar putea determina distragerea atenției.

Tendința generală este aceea de orientare către un spațiu de lucru hibrid, organizat în mai multe zone, spațiu în care angajatul să beneficieze de flexibilitate și de libertatea de alege locul propice pentru a lucra. Noile spații de birouri sunt concepute cu zone, atât de tip open-space, care facilitează colaborarea, cât și zone în care există posibilitatea de a lucra fără interferențe exterioare. În același timp, spațiile de birouri trebuie să includă și o zonă de relaxare în care angajații să poată socializa sau să se ocupe de task-uri mai ușoare.

Pentru reducerea nivelului de zgomot, dar și pentru separarea spațiilor de lucru, fără însă a ridica ziduri, specialiștii recomandă plantele. Acestea reușesc să acționeze eficient ca reductoare de zgomot. În același timp, creează o atmosferă mai plăcută în birou.

Spațiile de birouri evoluează odată cu diversificarea nevoilor angajaților dar și a așteptărilor companiilor.