De ce să semnezi un contract legal de închiriere a unui imobil din Brașov?

Încheierea unui contract legal de închiriere a unei properietăți din Brașov aduce numeroase beneficii pentru chiriași. Iată care sunt principalele avantaje ale semnării unui contract de închiriere, care asigură o relație transparentă și protejează atât chiriașul, cât și proprietarul.

1. Confort

Încheierea unui contract de închiriere a proprietății imobiliare din Brașov aduce un sentiment de securitate și confort pentru chiriași. Documentul atestă că ai dreptul legal de a locui în locuința pentru care plătești chirie. De asemenea, pe baza acestui contract, poți obține o viză de flotant, ceea ce îți oferă recunoașterea oficială a adresei de domiciliu.

2. Interacțiune directă cu proprietarul

Odată ce ai semnat contractul de închiriere, tu, în calitate de chiriaș al imobilului din Brașov poți fi siguri că ai stabilit o relație directă cu proprietarul locuinței. Acest aspect elimină riscul de a plăti bani unui intermediar necinstit, care subînchiriază locuința fără știrea proprietarului, situație care ar putea duce la probleme juridice și financiare pentru chiriași.

3. Protecție împotriva evacuării nejustificate

Un contract de închiriere oferă siguranță chiriașilor în cazul unei evacuări nejustificate din locuință. Atunci când locuiești într-un spațiu fără o bază legală, proprietarul are posibilitatea să îți solicite să părăsești locuința într-un termen arbitrar și fără motive obiective. Însă un contract bine definit ar trebui să includă o clauză specifică de reziliere, care să precizeze în ce condiții poate fi încheiat acordul de închiriere, oferind o notificare prealabilă fiecărei părți.

4. Control asupra majorării chiriei

Un alt avantaj important al încheierii unui contract legal de închiriere al unei proprietăți din Brașov este că tu, în calitate de chiriaș, ești protejat de majorări arbitrare ale chiriei. Dacă în contract este stabilită o sumă lunară fixă pentru chirie, proprietarul nu are dreptul să impună creșteri ulterioare fără consimțământul tău. În cazul în care se dorește o mărire a chiriei, acest lucru poate fi realizat numai prin semnarea unui act adițional la contract și înregistrarea acestuia la Administrația Financiară.

5. Clarificarea responsabilităților financiare

Încheierea unui contract de închiriere permite stabilirea clară a responsabilităților financiare ale ambelor părți. În general, în sarcina chiriașilor intră plata cheltuielilor pentru utilități (întreținere, energie electrică, cablu, internet, etc.). Cu toate acestea, există anumite cheltuieli pe care chiriașii nu ar trebui să le suporte, iar contractul poate specifica aceste aspecte, inclusiv cheltuielile de reparații ale clădirii, care de obicei sunt incluse în întreținere, și costurile reparațiilor cauzate de defecțiuni tehnice majore, care sunt de responsabilitatea proprietarului. Încheierea unui contract legal de închiriere a unui imobil reprezintă o decizie inteligentă pentru orice chiriaș. Contactează Decent Real Estate, iar astfel ai parte de protecție, transparență și stabilitate în relația cu proprietarul și locuința închiriată în Brașov.