În Europa se previzionează scăderi de prețuri, în timp ce prețurile locuințelor din România se apreciază

Criza sanitară generată de COVID-19 se resimte din ce în ce mai pronunțat și în economie. Conform unui studiu de specialitate detaliat de Clubul Profesioniștilor în Imobiliare, în următoarea perioadă, se așteaptă ca, la nivel european, prețurile pe segmentul rezidențial să scadă cu până la 10%.

Totuși, la nivelul piețelor locale sunt anticipate și creșteri. Franța, Finlanda, Olanda, Cehia și Turcia prezintă condițiile necesare pentru a susține o apreciere a apartamentelor cu până la 5%.

Specialiștii în imobiliare se așteaptă ca, la nivel european, impactul crizei COVID-19 să se resimtă mai puternic în scăderea prețurilor chiriilor. Aici se așteaptă o depreciere a sumelor plătite lunar de către chiriași cu 10%, până la 15%.

În același timp, la nivelul UE se așteaptă și o scădere a volumului tranzacțiilor imobiliare. Există și excepții. În Franța, Polonia sau Bulgaria sunt așteptate creșteri a cererii de case. Oamenii au simțit la prima mână dezavantajele lipsei unei curți în timpul perioadelor de izolare, așa că sunt dispuși la o schimbare a stilului de viață prin adoptarea unei noi alternative locative.

Prețurile apartamentelor se apreciază în România

Chiar dacă previziunile includ și țara noastră pe lista piețelor rezidențiale europene care vor avea scăderi ale prețurilor, luna august marchează o creștere de 0,5% la nivel național față de luna iulie. Astfel, prețul mediu pentru metrul pătrat în principalele orașe ale țării a ajuns la 1.316 Euro în august, față de 1.309 Euro în iulie.

În ceea ce privește evoluția prețurilor pentru apartamente în Brașov, creșterea a fost una minimă, 0,2%. Astfel, prețul mediu pe metru pătrat a ajuns1.197 Euro, în creștere de la 1.195 Euro. Conform indicelui Imobiliare.ro, evoluția a fost diferită între cele două segmente de piață. În timp ce apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,7%, prețurile pentru unitățile locative noi au scăzut cu 0,8% față de luna anterioară.