Pandemia COVID-19 crește interesul pentru case individuale

Anul 2020 a stat sub semnul pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse în fazele derulării sale. Odată cu restricțiile și normele de protecției și prevenție a răspândirii au apărut o serie de schimbări la nivelul comportamentului cumpărătorului, inclusiv atunci când vine vorba de proprietăți rezidențiale.

În Brașov, ultimii ani au stat sub marca cererii preponderente pentru apartamente cu una sau două camere. Această cerere a fost stimulată și de programul Prima Casă în a cărui limite se încadrau respectivele unități locative. Această tendință a cererii s-a menținut și la începutul anului 2020.

Instaurarea stării de urgență în luna martie a determinat o schimbare radicală de preferințe. Oamenii au început să-și petreacă cea mai mare parte a timpului în casă, ceea ce a scos la iveală o serie de vicii funcționale pe care le prezentau locuințele. Spațiul limitat din unitățile locative „vedetă”, precum și lipsa unei curți au fost principalele neajunsuri ale unui apartament cu o cameră sau a unuia cu două camere. Înainte de impunerea stării de urgență, neajunsurile erau compensate de stilul de viață care presupunea petrecerea celei mai mari parți dintr-o zi în afara locuinței.

Odată cu starea de urgență, locuința trebuia să devină sală de sport, birou, loc de pregătit și de luat masa în mode regulat, precum și un spațiu pentru divertisment.

Datorită apariției unor noi funcții esențiale pe care locuința trebuia să le îndeplinească, a intervenit, bineînțeles și o schimbare a orientării cumpărătorilor. Acum, sunt căutate case individuale în localitățile limitrofe, chiar dacă distanța față de oraș crește considerabil. Aceste unități locative sunt preferata apartamentelor din oraș. Totuși, o tendință de creștere este marcată și pe segmentul de apartamente cu trei sau patru camere, semn că spațiul interior mai generos a devenit o prioritate.