Riscurile achiziției unei locuințe scoase la licitație

Achiziția unei locuințe scoase la licitație poate fi o opțiune de luat în calcul. De obicei, aceste locuințe pot fi cumpărate cu un preț sub cel al pieței ceea ce le face mai atractive. Totuși o astfel de tranzacție prezintă o serie de riscuri, dar și particularități tehnice și legale. Așadar, în cazul în care iei în calcul și această variantă de achiziție, ar trebui să cunoști foarte bine riscurile la care te supui. Chiar dacă prețul de achiziție este sub cel al pieței, iar locuința este foarte atractivă din acest punct de vedere, acționează cu grijă.

Cel mai mare semn de întrebare este ridicat de faptul că astfel de locuințe nu pot fi vizionate, mai ales dacă proprietarii mai locuiesc în ele. Ajunși în situația în care locuința le-a fost scoasă la licitație, este puțin probabil să permită unui cumpărător potențial să vizioneze locuința. Practic, vei cumpăra locuința orbește, fără să știi la ce te poți aștepta în cazul în care câștigi licitația și ajungi să o cumperi. Deși s-au înregistrat doar cazuri izolate, riscul de a găsi locuința vandalizată este unul real. Locuința ar putea prezenta unele defecțiuni funcționale majore, ceea ce ar presupune și un buget de renovare consistent. De obicei, cumpărătorii care se orientează către astfel de variante de achiziții au în calcul un buget mai mare pentru renovări.

Un alt risc posibil este contestarea de către fostul proprietar a actului de adjudecare emis de către executorul judecătoresc. În cazul în care contestația este acceptată, cumpărătorului i se vor returna toate sumele achitate în vederea achiziției.

Finanțarea este o altă piedică. Băncile acordă credite pentru astfel de achiziții, doar că, din cauza formalităților s-ar putea să nu se încadreze în termenul de 30 de zile de la adjudecarea licitației pentru a vira banii, ceea ce înseamnă că se va anula vânzarea, vei pierde cauțiunea de 10% și se va organiza o altă licitație pornind de la un preț mai mic. Vei fi de asemenea obligat să plătești diferența dintre prețul cu care ai câștigat tu licitația și prețul la care se va vinde ulterior.