Se schimbă elementele de bază ale pieței imobiliare

piata-imobiliaraDupă ce a fost sursa crizei economice globale, piața imobiliară americană nu se calmează, chiar dacă, aparent, se prezintă într-o stare foarte bună. Conform specialiștilor de peste ocean, politica dobânzilor mici a determinat schimbări la baza pieței imobiliare. Cel mai afectat de aceste schimbări este segmentul rezidențial.

Semnalul de alarmă asupra deteriorării segmentului rezidențial este tras de către profesionistul în imobiliare Ramsey Su, care, pe blogul său, face o serie de previziuni foarte sumbre în legătura cu derularea evenimentelor în imobiliare. Locuințele sunt un indicator important al bunăstării societății. În momentul în care oamenii își permit să achiziționeze locuințe, este clar că situația economică este una favorabilă acestor demersuri. Totuși, în contextul actual, previziunile specialiștilor sunt destul de sumbre, cel puțin în ceea ce privește piața din Statele Unite. Aici, pare că se revine la sistemul speculativ care a dus la o criza profundă, iar tendințele par să fie preluate și la nivel global.

Specialiștii americani spun că, piața imobiliară din Statele Unite și nu numai, nu a învățat din greșelile istoriei recente și se reîntoarce, încet, dar sigur către reperele care au declanșat boom-ul imobiliar, iar apoi o „liniște” totală. De aceea, experții propun o altfel de definiție a pieței, una mai sănătoasă care prevede o locuință de bază pe care orice om să și-o poate permite, un adăpost minim standard, a cărui achiziționare și întreținere să nu depășească un anumit procent din venitul total al gospodăriei. Prețul aceste locuințe ar trebui să fie de referință pentru piața imobiliară. De la costurile presupuse de adăpostul minim ar trebui să fie calculate locuințele din clasele superioare și nu invers. Dacă luăm ca preț de referință penthouse-urile luxoase din Manhattan nu putem avea o imagine obiectivă asupra pieței imobiliare.

În România, cel mai puternic indicator al unei repetări a greșelilor trecutului este creșterea prețurilor care au reușit să recupereze o bună parte din terenul pierdut odată cu declanșarea crizei.